Persoonlijheid…

Ik ben een INFJ (iNtuitive, Feeling, Judging) …Wat ben jij?

Persoonlijkheid… Wat is jou persoonlijkheid? Hoe zit je in mekaar? Hoe ga je om met dingen positief of negatief? Hoe ben je op je werk en hoe ben je buiten je werk? Hoe ben je met vrienden? Ben je open of gesloten? Je persoonlijkheid is natuurlijk een groot deel van wie JIJ bent, jou IK. Dit soort vragen kunnen daarbij horen denk ik. Maar niet alleen van mij naar jou, maar nog belangrijker om jezelf echt te leren kennen denk ik van jou naar jou. Het kan je helpen, echt. Vraag je jezelf wel is af: “waarom heb ik deze beslissing genomen?” Of: “Waarom heb ik dat niet anders gedaan?” Of denk je wel is terug aan iets uit het verleden (of heden natuurlijk) en denk je dan bij jezelf: “Wat ben ik een rare” Misschien heb je je altijd een beetje anders” gevoeld. Of juist helemaal niet, maar ben je juist altijd heel zeker van jezelf geweest een echte geboren leider. Het maakt eigenlijk niet uit…ik kan je in ieder geval wel zeggen dat deze test je veel kan vertellen over jezelf. En dat er misschien zelfs wel veel dingen duidelijk gaan worden over en voor jezelf. Dat heeft het bij mij ook gedaan en vooral de laatste tijd. Want ook ik stel en heb deze vragen aan mezelf gesteld. Nou ik kan je vertellen: “ik ben me er eentje hoor” letterlijk en figuurlijk. Maar nu ik er weer meer mee bezig ben, ondanks dat ik het eigenlijk wel wist, verklaard het toch weer zoveel voor mij. Ik was het gewoon “een soort van vergeten” wat voor een belangrijke rol je persoonlijkheid speelt in alle delen van je leven. Jeetje dat klinkt ook best raar…hoe vergeet je nou zoiets? Nou zo dus, blijkbaar kan dat gebeuren door alles wat er gebeurt is de afgelopen jaren zowel lichamelijk als geestelijk. Het kennen en begrijpen van je persoonlijkheid kan je helpen, echt!

De MBTI/Jung persoonlijkheidstest… Ik heb jaren geleden een hele uitgebreide test gedaan die link had ik van mijn man gekregen toen. Hij had h’m ook al gedaan. Het was een hele uitgebreide test waar ik wel even mee bezig geweest ben. Helaas bestaat deze link niet meer. Een paar jaar terug heb ik nog een keer een MBTI test gedaan, maar een wat kortere…hier kwam wederom hetzelfde resultaat uit. Ik heb voor jullie een link gevonden van een korte test waar ook je persoonlijkheidstype uitkomt. Er zijn er 16 in totaal. De Myers-Briggs Type indicator (MBTI™) is gebaseerd op het gedachtegoed van Carl Jung.  Misschien is het leuk of interessant om je ook eens wat meer in Carl Jung, grondlegger van de analytische psychologie te verdiepen…geloof me! Klik op deze link als je de test wilt doen: https://www.16personalities.com/nl

Je persoonlijkheid maakt je ook tot wie je bent…Embrace that!

Ik ben een INFJ (iNtuitive, Feeling, Judging)… Wat is een INFJ persoonlijkheid? Veel.

Ooow ja, ik weet het weer. Mijn hoofd werkt nog steeds niet altijd even goed mee, waardoor schrijven soms lastig kan zijn. Ik vergeet snel en onthou sowieso weinig. Even een side note dus.

INFJ ook wel bekend als ‘de advocaat’ of ‘de beschermer’: Introverte, iNtuïtieve, Voelende en Oordelende mensen, afgekort met INFJ. Ik geloof dat slechts 1,5 of 2% van de wereldbevolking deze persoonlijkheid heeft. Geen wonder dus dat ik me vaak anders en vreemd heb gevoeld of kan voelen. Ook is een INFJ een gevoelig type, dat zich bekommert om anderen, sterke normen en waarden heeft en graag de wereld een beetje mooier maakt. Niet zo gek dus dat Martin Luther King en Nelson Mandela dit ook waren. Best goed toch? En ik kan me hier ook zeker in vinden. Ik wil mezelf niet ophemelen hoor, helemaal niet zelfs. Dat past dan weer niet bij mij, maar ik denk dat ik best iets over, ook naar mijn mening, positieve kanten mag zeggen toch?! Maar ja gevoelig zijn heeft natuurlijk buiten voordelen ook zo zijn nadelen… *Ik heb een sterke intuïtie en voel me daardoor nogal eens onbegrepen. Omdat ik zowel introvert als intuïtief ben en me daar aan pijl zeg maar, is mijn onderbewustzijn best aardig sterk ontwikkeld. Maar het kan er ook voor zorgen dat ik geen aansluiting/connectie kan vinden bij anderen. Mijn, ik noem het ook maar ‘zesde zintuig’ wordt dan ook nogal eens genegeerd, of niet eens erkend. Pfff…klinkt toch best raar om dat hardop te zeggen en op te schrijven. Maar dit is wel zoals het is en daar ga ik mezelf niet voor excuseren. * Ik voel veel en ik denk veel. Ik weet dat dat nog wel eens tegenstrijdig over komt, maar ik ben nou eenmaal zeer gevoelig, maar kan dus ook zeer rationeel zijn. Vreemd..? Ja misschien wel, maar hey…that’s me een INFJ. Het hangt er natuurlijk wel vanaf waar het over gaat en ik kan weinig met vaag gedoe. Maar wel een soort van Ying Yang tussen gevoel en gedachten. Eigenlijk ben ik te rationeel voor de emo’s zeg maar en te emotioneel voor de ratio’s. Ik zit er lekker comfi tussenin… * Ik kan bijvoorbeeld echt moeite hebben met conflicten of ruzies. (Zijn die 2 nou precies hetzelfde of niet…?) Anyhoe...wie niet zou je zeggen, maar voor mij (en alle andere INFJ’s denk ik) is het echt een dingtje zeg maar. Zeker bij conflicten en ruzies binnen intieme (intiem betekent meer dan alleen op het seksuele vlak naar mijn mening, daarom gebruik ik het ook) relaties zoals met mijn man, familie of close vrienden kan ik last krijgen van slaapgebrek, of afgeleid zijn op mijn werk of lichamelijke klachten krijgen zoals vertigo,hoofdpijn of maagpijn. Dat wil niet zeggen dat ik dan maar over me heen laat lopen hoor (HELL NO), maar ik probeer wel altijd diplomatiek zeg maar en enigszins zachtaardig te blijven als zoiets mij overkomt. Dicht bij de echte “ik” blijven dus. Wat niet altijd makkelijk is als je soms ook met agressie worstelt. Ik weet dat ik tot op de dag van vandaag nog steeds wordt veroordeeld op wie ik ben alle kanten en aspecten van mij, vooral wat ik doe en hoe ik het doe…door zowel mensen uit het heden, maar ook nog steeds uit het verleden. Zo werkt het nou eenmaal. Iedereen doet dat. Ik ook! Niemand, maar dan ook niemand is heilig en perfect…ik ook niet…nooit geweest en zal ik nooit worden of beweren ook… Ik ben alleen wel van mening dat ookal staan mensen, vrienden, familie wat dan ook recht tegen over mekaar qua mening, aanpak van problemen, bewandelen van een bepaald levenspad, beslissingen maken enzovoort mekaar zouden moeten kunnen steunen of in ieder geval accepteren zonder te oordelen of veroordelen!!! Het Kan, alleen lijkt niemand het te doen…iedereen verschuilt zich achter smoesjes, leugens of wordt beïnvloed van buitenaf… Ik dus ook, maar ik ben er hard mee bezig en me er zeker van bewust…..maar Ik ben ook ik PUNT!

Buiten dat alles is er nog iets waar ik altijd mee gestruggeld heb: seksualiteit…ik heb me altijd raar gevoeld. Maar ja buiten dat ik een INFJ ben, ben ik ook nog eens *demiseksueel (zie uitleg). Misschien dat het een soort van bij een INFJ hoort, maar miscchien ook niet….

Op het gebied van intimiteit zijn INFJ’ers op zoek naar speciale verbinding die verder gaat dan fysiek contact. Ze willen ook een sterke emotionele en mogelijk zelfs spirituele verbinding met hun partner. Ze zijn dan ook gepassioneerde partners en zien intimiteit als een manier om hun liefde te uiten en hun partner gelukkig te maken. Ze koesteren niet alleen het samen één zijn in een liefdesrelatie, maar ook wat het betekent om te versmelten met iemand anders, in zowel de geest, het lichaam en zelfs in de ziel.

Demiseksueel (https://denkpositief.com/12-signalen-die-aantonen-dat-je-demiseksueel-bent/)

*Demiseksueel: Iemand die demiseksueel is, zit eigenlijk tussen seksueel en aseksueel in. Als je aseksueel bent ervaar je geen seksuele aantrekking. Ongeveer een procent van de wereldbevolking is aseksueel. Sinds 2014 wordt deze vorm van seksualiteit officieel erkend als een geaardheid, in plaats van een stoornis of aandoening. Demiseksuelen voelen alleen seksuele aantrekking wanneer ze ook een zeer sterke emotionele band voelen. Uiterlijk speelt geen grote rol, vooral de innerlijke connectie is belangrijk om te kunnen genieten van seks. Hoeveel mensen er wereldwijd demiseksueel zijn is niet duidelijk, maar er wordt vanuit gegaan dat dit aantal vele malen hoger ligt dan het aantal aseksuelen. Net als aseksualiteit wordt demiseksualiteit ook beschouwd als seksuele geaardheid. (Bij het internationale netwerk voor aseksuelen – het Asexual Visibility and Education Network (AVEN) – worden in plaats van demiseksueel ook de termen ‘grijs-aseksueel’ of ‘gray-a’ gebruikt).

Misschien snappen jullie na het lezen van deze info waarom ik dit een beetje aan mekaar link… Hoe zien jullie dit? Ik zou ook graag willen weten of er mensen zijn die dit herkennen…? Hoe zitten jullie in mekaar en hoe denken jullie hierover. Of wat voelen jullie?

INFJ

Inmiddels is het je denk wel duidelijk dat de INFJ-persoonlijkheid (ikke) bruist van de (toch wel krachtige) eigenschappen…;-)) Dit zijn er een paar in ieder geval:

 • Creativiteit: 
  INFJ’ers bezitten een combinatie van een grote verbeelding en een sterk gevoel voor compassie. Dit zetten ze niet in voor het oplossen van technische problemen, maar voor het oplossen van menselijke problemen. Ze houden ervan om net zolang te zoeken totdat ze de perfecte oplossing hebben gevonden voor het probleem van iemand waar ze van houden. Dit sterke kenmerk maakt hen dan ook zeer geschikt voor een baan als hulpverlener of adviseur.
 • Inzicht:
  Omdat INFJ’ers gemakkelijk door oneerlijke en onoprechte motieven heen kijken zijn ze niet snel te misleiden met manipulatie en verkooptechnieken. Ze begrijpen hoe mensen en gebeurtenissen met elkaar verbonden zijn en gebruiken dat inzicht om tot de kern van de zaak te komen.
 • Inspireren en overtuigen: 
  Dankzij hun menselijke manier van doen hebben INFJ’ers een vloeiende en inspirerende schrijfstijl die de idealisten in hun publiek aan zal spreken. Ze zijn daarnaast ook opmerkelijk goede sprekers en spreken met warmte en passie wanneer ze iets uitdragen waar ze echt helemaal achter staan.
 • Vooruitstrevend:
  Met hun creativiteit, inzicht en inspiratie zijn INFJ’ers in staat om een daadwerkelijke impact te hebben op de wereld. Ze volgen hun ideeën vol overtuiging, wilskracht en gebruiken een goede planning die ervoor zorgt dat complexe projecten tot een goed einde komen. Ze zien niet alleen voor zich hoe dingen zouden moeten zijn, maar handelen er ook naar.
 • Vastbesloten en gepassioneerd:
  Als een INFJ’er eenmaal in zijn hoofd heeft dat iets belangrijk is, dan zal hij of zij dit nastreven met zoveel overtuiging en energie dat zelfs zijn of haar naaste vrienden en familie ervan schrikken. Ze kunnen flink herrie schoppen als ze denken dat dat nodig is waar natuurlijk niet iedereen even blij mee is. Hun passie voor het doorvoeren van veranderingen of het behalen van bepaalde doelen is nou eenmaal onafscheidbaar onderdeel van hun persoonlijkheid.
 • Altruïstisch:
  De bovenstaande kwaliteiten worden gelukkig ingezet voor goede dingen. INFJ’ers hebben sterke overtuigingen en nemen acties, niet om zichzelf hiermee te verrijken, maar om ideeën de wereld in te helpen waarvan zij denken dat iedereen er wat aan zal hebben.

Misschien denk je nu wel dat het INFJ-persoonlijkheidstype perfect is! Hahaha…nou laat me je uit deze droom helpen…nee dus!!! Helaas hebben ook mensen (ik dus ook…jawel) met een INFJ-persoonlijkheid last van minder sterke puntjes. Zoals:

 • Gevoeligheid:
  INFJ’ers kunnen soms bijzonder fel uit de hoek komen als een ander hun principes of belangrijke waarden uitdaagt of bekritiseerd. Hierdoor zijn ze kwetsbaar voor kritiek en conflicten. Het bevragen van hun motieven kan je hen snel van hun slechste kanten laten zien.
 • Privacy:
  Mensen met een INFJ-persoonlijkheid hebben de neiging om zich te presenteren als een opeenstapeling van ideeën. Dit komt vooral omdat ze sterk in hun ideeën geloven, maar ook omdat ze hun persoonlijke leven zoveel mogelijk privé houden. Ze lijken hun ware ik dan ook een beetje te verschuilen achter de ideeën die ze uitdragen, zelfs voor close vrienden.
 • Perfectionisme:
  Het nastreven van idealen is een van de definierende kenmerken van de INFJ’er. In veel opzichten is dit een mooie eigenschap, maar soms is er geen ideale situatie haalbaar. Als je bij elke baan, elke nieuwe partner, elk huis, of elke vakantie denkt aan hoe het nog beter zou kunnen negeer je soms gezonde en productieve relaties en opties. Hierdoor loopt de INFJ’er dus sommige mooie kansen mis.
 • Altijd op zoek naar een doel: INFJ’ers kunnen soms zo opgezogen worden in hun passies dat het moeilijk voor ze is om de tussenliggende en vaak routineuze en administratieve stapjes te zetten. Ze zien hun einddoel gloren aan de horizon en al die tussenliggende taken kunnen ze onrustig en teleurgesteld maken.
 • Grote kans op burn-out:
  Hun passies, het weinige geduld voor routinetaken, de neiging om zichzelf als ideaal te willen presenteren en hun gerichtheid op privacy benemen INFJ’ers van mogelijkheden om stoom af te blazen op momenten dat het hen teveel wordt. Hierdoor lopen ze meer risico om uitgeput te raken als ze geen goede balans vinden tussen het nastreven van hun idealen en de activiteiten van het dagelijks leven.

En geloof me die minpunten kunnen ook ECHT minpunten zijn…pffff. Ik weet het echt uit ervaring. Man man man. DE gevechten die ik in mijn hoofd heb af en toe hierdoor zijn echt bizar.

Wees wie je bent! Niet wie zij willen dat je bent!

Ik weet het het is weer een hele lap tekst…;-)) Maar voor mij helpt het wel heel veel duidelijk te maken. Misschien voor degenen die mij kennen ook wel waarom ik dingen wel of niet doe zoals ik het doe of waarom ik ben zoals ik ben. En misschien maakt het voor jezelf ook veel duidelijk. En buiten dat maak ik het mezelf soms echt veel moeilijker dan nodig. Je zult denken: “als je dat weet, waarom laat je het dan gebeuren”? Tja goeie vraag…ten eerste is het dus echt een deel van wie ik ben en is dat niet echt iets wat makkelijk onder controle te krijgen is. Ten tweede denk ik ook als ik dat alles zou veranderen ik mezelf niet meer zou zijn. Dus ik doe mijn best om sommige dingetje te veranderen, maar verder…tja het is wat het is. En waarom sorry zeggen voor wie je bent…Ja toch?!!

Als je ook worstelt met dit soort dingen, zou ik je echt aan willen raden om zo’n persoonlijkheidstest te doen. Geloof me het kan echt een en ander van jezelf duidelijk maken wat je zelf misschien niet eens doorhad. Voor mij wel in ieder geval.

Ik hoop dat, ondanks dat dit ook best veel info was, jullie dit een leuk blog vonden om te lezen. Ik probeer me bloot te geven en meer van mezelf te laten zien door open en eerlijk te zijn tegen mezelf en daarmee ook tegen jullie allemaal. Dit hoort ook bij mij, dit ben IK. Misschien helpt het jullie ook wel meer van hoe ik ben/in mekaar zit te begrijpen. En buiten dat helpt het misschien jezelf ook wel…dat hoop ik in ieder geval.

Tot snel lieve mensen❤️

I’m not sorry for being me!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s